sym_6830

Mat je u modi…..ali zahtevaju posebnu pažnju

Poslednjih godina svedoci smo širenja novog trenda, upotrebe mat boja za motore.

U početku ova vrsta boje nije bila toliko popularna, smatralo se da je vrsta boje sa „nedostacima“. Tek od skoro, zahvaljujući izboru nekih proizvođača-posebno onih koji se odnose na motore-zavladao je ovaj trend jer se se akcenat stavio na originalnost modela motora koji su imali ovu vrstu „nečiste“ boje i na taj način se postiže sve veći uspeh.

Uvođenjem ovog sve popularnijeg trenda, morala se obratiti i dodatna pažnja na očuvanje ove veličanstvene vrste boje.

Mat boje: zašto im moramo posvetiti dodatnu pažnju?

Mat boje su uspešne zbog svog inovativnog karaktera, ali su i delikatnije. Zašto?

Razlog zašto su slabije od klasičnih boja je njihova struktura, ali da bismo bolje razumeli, hajde da vidimo razliku između sjajne i mat poje.

  • Sjajne boje: ove boje se najčešće koriste, prekrivaju vozilo i nanose se tokom montaže. Sjajna boja je u početku tečna i to joj omogućava da prianja na vozilo na najbolji mogući način nakon faze sušenja. Ova boja se na podlozi ponaša kao „film“ kako bi se sprečilo oštećenje izazvano spoljašnjim faktorima, poput prašine. Karakteristika koja ovu boju čini sjajnom je homogenost  te boje brilokom nanošenja na glatku podlogu, bez spoljašnjih zagađivača.
  • Neprozirne boje: sprečavaju refleksiju boja na njihovoj površini. Primena je veoma slična kao i kod klasičnih sjajnih boja, ali sa jednom bitnom razlikom: ne vrši se proces homogenosti boje. Verovatno ste primetili da je neprozirno vozilo „grublje“ od sjajnog. To se dešava zbog karakteristične „deformacije“ boje koja u stvari ima vrlo mala udubljenja na površini, i zbog toga refleksija svetlosti izostaje.

Nakon što smo naveli razlike, evo nekij od načina za negu I čišćenje mat boja kako biste očuvali njenu karakterističnu hrapavost.

Pranje I nega mat boje

Pranje je definitivno jedan od najvažnijih načina održavanja vozila koje ima mat boju. Zbog karakteristike da ne reflektuje svetlost, uvek odaje utisak da se na njemu lakše uoče nečistoće.Iz tog razloga se mora povesti računa o uklanjanju tih nečistoća, a da se ne ošteti struktura mat boje.

Ne koristiti agresivne proizvode za pranje. Savetujemo vam da ne koristite isto sredstvo koje koristite za pranje sjajne boje na vozilu, jer su ta sredstva opasnija i agresivnija i često imaju svojstvo „izglađivanja“ površine, čineći je sjajno,.

Kada pronađete odgovarajući proizvod, bilo bi dobro koristiti sunđer od mikrofibera. Drugi sunđeri bi možda mogli oštetiti mat farbu. I zapamtite, ne trljati previše i koristite puno vode.

Na kraju dolazi sušenje podloge. Možda I najbolja opcija jeste krpa od mikrofibera kako se površina ne bi izgrebala. I nekoristite zaštitne voskove.

Pošto ste preduzeli sve mere predustrožnosti, možete se posvetiti svom vozilu bez straha da ćete ošteti mat boju.