sym-11

Saveti za zimsku pripremu vašeg motora

Sa dolaskom hladne sezone, uvek je preporučljivo pripremiti motor kako bi se smanjili svi rizici potencijalno štetni za njegov rad. Evo nekoliko korisnih saveta za zimsku pripremu motora:

Akumulator

Niske temperature u velikoj meri utiču na performanse akumulatora, koji ako se isprazni, možda neće dozvoliti pravilno pokretanje motora. Stoga, ako motor dugo miruje, poželjno je odvojiti kablove kako bi se izolovala mehanička komponenta.

Takođe je moguće izolovati akumulator tako što ćete ga prekriti aluminiziranim neoprenom kojim ćete ga I umotati. U nekim slučajevima ćete ga prekriti polistirenom ili plutom, prirodni materijali sa odličnim izolacionim karakteristikama. Takođe, možete koristiti I navlaku za motocikle.

Motor

Motor je najvažniji tehnički element motora I zahteva posebnu pažnju. Preporučljivo je proveriti ulje koji je klasifikovano na osnovu viskoznosti I koje zimi mora imati vrednosti koje se kreću naniže. Savremena multigradna maziva omogućavaju kontrolu bilo koje temperature.

Operacije podmazivanja moraju se obaviti sa potpunom sigurnošću, vodeći računa da se koristi ulje pogodno za određeni tip motora. Ovo je ujedno I neopodan postupak za izbegavanje smrzavanja nekih delova.

Zimska oprema

Štitnici za noge I ruke potvrđeni su kao izuzetno efikasan pribor za putovanje tokom hladnije sezone. Pomoću ovih dodataka održava se temeratura datih delova tela kako bi se bezbedno upravljalo motorom. Neki modeli su opremljeni bučnim svetlosnim trakama, savršenim za uočavanje vozila tokom noći.

Vetrobranskog staklo garantije efikasnu zaštitu od vetra, međutim može smanjiti stabilnost vozila I lako se prlja vodom koju podižu druga vozila ispred motora koji vozimo I na taj način ugrožavaju preglednost.

Veoma cenjen od strane motociklista su štitnici za noge koji omogućavaju da vam donji deo noge bude umotan toplim materijalom koji ne smanjuje kretanje vozača. Ovi štitinici ne ometaju cirkulaciju krvi u donjem delu noge.

Preduslovi za idealno putovanje zimi

Idealni uslovi za putovanje zimi zahtevaju da mehaničko stanje motora bude adekvatno ekstremnim klimatskim uslovima u to doba godine. Zbog toga je neophodno da se pre početka zime izvrši potpuna kontrola radi provere stanja različitih komponenti, počevši od motora I akumulatora. Niske temperature koje su karaskteristične noću, mogu promeniti mehaničku kao I električnu komponentu motora, čime se ograničavaju njegove performanse.Zbog toga je od novembra do aprila preporučljivo redovno obavljatu preglede I provere pre polaska na put, jer se štete izazvane niskim temperaturama mogu otkriti kako u neposrednoj, tako I u dugoročnoj perspektivi.

Samo pravilnim praćenjem motora moguće je identifikovati vrstu intervencija koje treba uraditi tokom zime.