sym-10

Vremenska amortizacija malog automobila u poređenju sa motorom

Sigurno ste čuli za amortizaciju koja je još poznata i kao devalvacija. To je vrednost koju predmet, u ovom slučaju vozilo, gubi tokom vremena ili usled drugih faktora. 

Predstavljamo vam razliku u devalvaciji tokom vremena između malog automobila i motora.

Amortizacija/devalvacija je pojava koju u većini diktira automobilska industrija. Da biste bolje razumeli, evo praktičnog primera:

Jedan od novih modela na tržištu (2019-2020) je HD 300, motor velike zapremnice koji je na tržištu prisutan veoma kratko. Njegova nova otkupna cena je oko 5.000evra. Uporedimo ga sa Lanciom Ypsilon iste godine, po ceni koja je oko 15.000evra . Jedan od fenomena koji se tiče obezvređivanja vozila tiče se i kataloške cene, kao i tržišne cene kada se automobil prvi put prodaje. Što je cena veća, brže će doci do devalvacije vozila. Faktori koji mogu uticati na cenu su očigledno mnogi, ali ako uzmemo za primer dva vozila kupljena istog dana, poput HD 300 i Lancia Ypsilon, sa istom kilometražom i sa idealnim uslovima, primetićemo da je automobilu opala vrednost za 1.500/2.000evra za samo godinu dama, dok će motoru vrednost devalvirati za oko 600/700evra.

Ovaj podatak važi samo za prvu godinu, ali razlika u devalvaciji koja postoji između motora i automobila već je jasno vidljiva.

Kada se obezvređuje vozilo?

Istovremeno, vozilo gubi vrednost zbog drugih faktora koji utiču na cenu po kojoj je kupljen. U te faktore spada i učestalost saobraćajnih nesreća koje značajno obezvređuju cenu vozila, kao i predstavljanje novih projekata od strane iste kompanije.

Evo još jednog primera:

Cruisym 300 prvi put je izašao na tržište 2017.godine i ostao je prisutan kao poslednji od modela u prodaji. Njegova cena se vrlo malo menja ako se izabere model iz 2017. godine ili 2019.godine, budući da je u svakom slučaju to najnoviji model  i ostao je skoro potpuno isti od početka do kraja.

Ako ga uporedimo sa Pandom iste godine, od 2017. do danas izbačeno je u prodaju nekoliko modela Pande od kojih svaki karakterišu različite performanse i sve inovativnije tehnologije.

Cena Cruisym-a je bila oko 4.500-5.000 evra, a do danas ( bilo da se radi o potpuno novom modelu ili onom iz 2017. godina) , cena je za nekoliko stotina evra manje. Panda je koštala oko 12.000evra, a danas je moguće kupiti je za 8.000evra.

Dakle, Panda je izgubila vrednost zbog različitih projekata kompanije. Možda je još jasniji primer na smart telefonima: oni gube ogromnu vrednost svaki put kada izađe novi model!

Dodatne karakteristike amortizacije vozila

Postoje neka vozila koja se amortizuju brže od drugih, a to se posebno odnosi na automobile. Šta je razlog tome?

Odgovor je vrlo jednostavan, automobili predstavljaju vozilo „ par excellence“ jer vam omogućavaju da putujete bez poteškoća čak i po nepovoljnim vremenskim uslovima. Zbog toga su najtraženiji na transportnom tržištu.

Ova velika potražnja znači da su automobili „u modi“ na kratko. Tokom ovog perioda, oni će imati veoma visoku cenu, međutim, kada se tržište više ne fokusira na taj određeni model, vrednost automobila će vrlo brzo pasti.

Umesto toga, motori su na srednjem rangu cena. I oni imaju modele koji prevladavaju nad drugima, ali na kraju cene su više uravnotežene i dozvoljavaju tržištu da se ne suoči sa brzom amortizacijom.

Zaključak: ako uporedite amortizaciju motora sa amortizacijom automobila, odmah ćete primetiti da motor iam mnogo veću vrednost tokom vremena, budući da podleže manjoj amortizaciji, što je kod automobila suprotno.